Можем да изнасяме извън ЕС млечни продукти, произведени тази година
Можем да изнасяме извън ЕС млечни продукти, произведени тази година / netinfo

Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към Европейската комисия разреши износа на български млечни продукти, произведени преди 31 декември 2006 г., за страни извън Европейския съюз.

Това стана възможно чрез гласуваното от ЕК изменение на решение 30 от 2007 г. Износът ще трябва да бъде реализиран до 31 декември 2007 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

Решението е взето, след като в началото на седмицата министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану постигнаха споразумение за това, се посочва в съобщението.

Произведените след 1 януари 2007 г. млечни продукти от мандри, неотговарящи на европейските изисквания, също ще могат да бъдат изнасяни за страни извън ЕС. Това ще се извършва според регламентите на общото европейско законодателство, което означава, че всяка страна, за която е предназначен износът на млечни продукти, ще декларира готовността си да ги приеме.

По настояване на представителството на МЗГ в Брюксел, млечните продукти могат да бъдат изнасяни още от днес, без да се чака публикуването на решението в официоза на ЕК, информираха от министерството.