Железничари стягат протест в Горна Оряховица
Железничари стягат протест в Горна Оряховица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Голям протестен митинг подготвя Синдикатът на железничарите в Горна Оряховица. Той е насрочен за 17 януари от 11,00 часа на жп гарата в железничарския град, съобщи за Дарик Марин Куруджиков, председател на местната синдикална организация.

Протестът е срещу решението на ръководството на БДЖ за спиране на пътнически влакове в цялата страна. Очаква се митингът да бъде подкрепен от граждани и железничари от цяла Североизточна България, която е най-засегната от съкращаването на влакови композиции, каза Куруджиков.

От днес спират да се движат 38 влака в страната, а 10 влака ще се движат със скъсен маршрут. От 1 февруари се очаква втора вълна на съкращения на композиции.

Освен това се предвижда и съкращаване на 1500 служители на "Пътнически превози". Все още няма разчети колко железничари от Горна Оряховица ще загубят работата си, посочи Куруджиков. От няколко дни в района се събират и подписи против спирането на влакове.

Гражданската подписка може да бъде подкрепена на гарите в Горна Оряховица, Велико Търново, Павликени, Габрово, Дряново, Трявна.

Други новини от Велико Търново