Започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите
Започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите / снимка: Sofia Photo Agency

От днес започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009 г. Средствата се отпускат на няколко транша в рамките на следващите дни. При превеждането на парите е допустимо известно забавяне съобразено с капацитета на съответната банкова система, съобщават от земеделското министерство.

Фонд „Тютюн" е сключил договор с три банки, които да извършват разплащанията с физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители. Това са „Банка ДСК", „Корпоративна търговска банка" и „Търговска банка Д". Съгласно договорите с банките, същите откриват безплатно за тютюнопроизводителите сметки, по които могат да си изтеглят премиите в двумесечен срок от превеждането на сумите по сметките им. За юридически лица и едноличните търговци сумите се изплащат по посочените от тях сметки.

Ако тютюнопроизводителите не вземат средствата в двумесечен срок, те се връщат във фонда и до края на годината се дава нов двумесечен срок за тяхното изплащане по посочената схема.

Съгласно решението на УС на фонд „Тютюн" дребнолистните сортове - „Басми" и „Каба Кулак" ще получат съответно по 3,20 лв. за килограм и 2,08 лв. за килограм. Едролистните сортове ще бъдат субсидирани, като следва - „Виржиния" с 1.46 лв. и „Бърлей" с 1,45 лв. за килограм.