Заплашва ни нова газова криза
Заплашва ни нова газова криза / снимка: БГНЕС

Има опасност от нова газова криза в България, ако Русия и Украйна не успят да с разберат за доставките на газ, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, като подчерта, че на този етап притеснението е изцяло негово.

„Надявам се да не стане български кошмар, на този етап е само мой кошмар", коментира Стойнев.

Той обясни, че газовото хранилище в Чирен се нагнетява, но са нужни пари за осигуряване на природен газ в него. Той не посочи за колко време страната ни може да разчита на запасите в хранилището, ако се стигне до ситуацията от 2009-та година.

„Към момента нагнетяването на синьо гориво в Чирен е достатъчно, но всяка една криза аз не мога да кажа дали ще се реализира и колко време ще продължи. Нямаме толкова количества, че да го запълним така...Тя може да продължи и шест месеца, не дай си боже", каза още Драгомир Стойнев.

В края на октомври руския гигант Газпром обвини Украйна, че не е платила над 880 млн. долара за синьо гориво. Шефът на монополиста Алексей Милер обясни, че руската страна е дала отсрочка за плащането на синьото гориво за август, която обаче е изтекла в началото на миналия месец.

Междувременно пък сметки на Фонда за енергийна безопасност на Русия показаха, че украинската компания Нафтогаз за пореден път ще наруши условието "вземай или плащай" в договора и ще получи от Газпром нова сметка в началото на 2013 година. Според оценката количествата руски газ, недовзети от Украйна тази година, ще доведат до начисляването на глоби за близо 10 милиарда долара.