Западна България застрашена от режим на тока
Западна България застрашена от режим на тока / netinfo
Над 1200 служители на ЧЕЗ ще се съберат на протестен митинг пред сградата на дружеството в столицата, ако и днешните преговори не завършат със споразумение за увеличение на заплатите и подновяване на колективния трудов договор.

Стачният комитет на ЧЕЗ отхвърля последното предложение на ръководството за средногодишно увеличение на заплатите с 19 процента, заяви за Дарик председателят на комитета Денко Ройдев. По думите му служителите на дружеството ще отстояват исканията си за 25 процента, считани от 1-ви февруари, и отмяна на предвидените съкращения.

Преговори по колективно трудово договаряне няма и дори неща, които ние считахме, че са договорени, се оказа, че не е така, но все пак работодателя предложи средно увеличение на основните работни заплати от 19% за 2008 година, с което няма да спести 60%, а ще спести 59%, каза още Ройдев.

Стачният комитет е готов на отстъпки, ако работодателят се ангажира с изпълнението на някои от поставените искания. Ако двете страни не се договорят днес, арбитражна комисия ще определи минималния режим на тока в Западна България, а до края на март служителите на ЧЕЗ ще обявят ефективна стачка.