За възстановяването на американската икономика са необходими месеци
За възстановяването на американската икономика са необходими месеци / cнимкa: БГНЕС

Месеци ще бъдат необходими на икономиката на САЩ, за да се възстанови от забавянето на растежа си, предизвикано от ипотечната криза, сътресенията на финансовите пазари и високите цени на енергията, заяви днес министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън, цитиран от Ройтерс. В интервю за телевизия Си Би Ес Полсън изрази оптимизма си, че Конгресът ще одобри искането на администрацията на Буш да получи разрешение за кредитиране на финансово затруднените гиганти в ипотечното кредитиране "Фани Мей" и Фреди Мак".

Ключът към възстановяването на жилищния пазар е бързото му стабилизиране, допълни финансовият министър. За тази цел е крайно необходимо Конгресът да одобри плана за укрепване на доверието във "Фани Мей" и Фреди Мак".

В предварително записано интервю за телевизия Си Ен Ен пък Полсън заяви, че банковата система на САЩ е безопасна и стабилна в основата си въпреки преекспонирания фалит на калифорнийската банка "ИндиМак". Министърът определи стабилността на финансовата система като водещ икономически приоритет.