WSJ: С ниските си данъци България е рай за чужденците
WSJ: С ниските си данъци България е рай за чужденците / Thinkstock/Getty Images

Чужденци, които търсят минимизиране на данъка върху доходите си, може да си съберат багажа и да се преместят в България, пише "Уолстрийт джърнъл".

Макар по света да няма живот без данъци, все пак някои държави имат по-добри данъчни системи и малката балканска държава е една от тях.

Ново проучване на американската компания AIRINC, която събира и анализира данни за международна мобилност, показва кои страни предлага определени предимства за чужденците при плащането на данъците. За да определи кои държави са най-изгодни и кои най-неизгодни за чуждестранните данъкоплатците, компанията е проучила данъчните ставки на 125 държави.

Резултатът е следният: най-добрите данъчни местата са България и Казахстан, които имат плосък данък върху доходите в размер на 10 на сто. На обратния полюс е Словения с 61,10% максимална ставка, следвана от Белгия с 59,60% пределна ставка.

В Испания квалифицирани чужденци плащат данък в размер на 24,75% от брутния доход за първите 5 години, което е значително по-ниска от максималната ставка в размер на 51.9% на сто.

Все пак косвено компенсиране има и в страните с високи данъци. Според изследването Швеция е сред "най-лошите данъчни места" за чужденците. В същото време скандинавската страна е прехвалена заради социалните й система и качеството на нейното здравеопазване и образование.

Източник: БГНЕС