Всеки трети българин е слабо информиран за ядрената енергетика, всеки пети не знае нищо
Всеки трети българин е слабо информиран за ядрената енергетика, всеки пети не знае нищо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Само 7 на сто от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата. Това показват данни от проучването, направено между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

38 на сто определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна и посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят хората с висше образование и от домакинства със средни и високи доходи.

36 на сто определят информираността си в тази област като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи. 19 на сто от интервюираните оценяват информираността си по въпроса като "никаква". Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

От хората, които биха участвали в референдума, 62,5 на сто твърдят, че ще гласуват "за" развитието на ядрената енергетика, а 37,5 на сто - против.

През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ "Белене", "за" изграждането й заявиха, че ще гласуват 57 на сто, а "против" - 43 процента.

От НЦИОМ уточняват, че следят обществените нагласи и ще коментират готовността на българите за участие в референдума.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса. Най-малка е разликата между мненията "за" и "против" развитието на ядрената енергетика при тези, които са "средно информирани" по темата. Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.