Вода в пилешкото месо и грешен етикет затвориха фирма
Вода в пилешкото месо и грешен етикет затвориха фирма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вода в пилешкото месо и грешен етикет затвориха фирма
43183
Вода в пилешкото месо и грешен етикет затвориха фирма
  • Вода в пилешкото месо и грешен етикет затвориха фирма

Затвориха фирма заради вода в пилешкото месо и неправилно изписване на съдържанието на продукта върху етикета. Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той обясни, че в рамките на 20 дни фирмата е хваната два пъти в нарушение при изписването на етикетите и това е довело до затварянето й. Санкцията е наложена на костинбродската фирма за пилешки разфасовки и полуфабрикати. Това е първият затворен производител след започналите преди повече от месец проверки за влагането на вода и солиеви разтвори в месото и месните продукти.

Експертите от агенцията по безопасност на храните са открили два пъти в рамките на 20 дни продукти със завишено количество вода в продукта, върху чиито етикети съдържанието не е правилно изписано, каза за Дарик изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той обясни, че по европейския регламент съставките на продукта се изреждат в низходящ ред. При продукта на затворената фирма първо се посочвало пилешкото, след това съдържанието на оцветители, подобрители и консерванти или така наречените Е-та, след това нишесте, а после вода и сол, което по думите на д-р Войнов заблуждава потребителя. Освен това на етикета не се вижда BG-номерът на фирмата, както и кога е произведен продуктът. „Вина има и търговската верига, която си е позволила да приеме и предложи такъв продукт", коментира Войнов и допълни, че стоката не е опасна за здравето на хората. „Етикетите са за да се даде пълна информация на потребителя и да не може той да се заблуди, когато пазарува", подчерта шефът на агенцията по безопасност на храните.

На 1 юни д-р Войнов обяви имената на 7 фирми-производителки на птичи продукти, които са влагали повече вода и соли в пилешкото месо. Едно от седемте предприятия бе и костинбродската фирма за пилешки разфасовки, като в пробата бе открито съдържание на вода от 35 процента.