Вдигането на учителските заплати ще доведе до обезценка на лева
Вдигането на учителските заплати ще доведе до обезценка на лева / netinfo

100-процентовият ръст на учителските заплати е заплаха за стабилността на икономиката, сочи изследване на Института за пазарна икономика. При осъществяване на синдикалния сценарий, вероятността да се промени фиксираният курс в посока обезценяване на лева е голяма, смятат специалистите. Според тях има начин за увеличение на заплатите с 68%, но при съкращение на 50% непедагогически персонал, 30% учители и още толкова работещи в администрацията на просветата.

Ако синдикалните искания за двойно по-високи учителски заплати бъдат удовлетворени, разходите в бюджета ще нараснат с 3,16 милиарда лева. В това число са включени и увеличенията във възнагражденията на останалите групи от обществения сектор, както и частният, където би последвал 50% ръст на заплатите, без да има покритие откъм производителност. Така разхлабена фискалната политика би увеличила вероятността от обезценяване на лева, двойни дефицити по текущата сметка на платежния баланс и на бюджета, както и драстично понижение на преките чуждестранни инвестиции.

В анализа си специалистите от Института по пазарна икономика предлагат конкретни мерки, които биха довели до увеличаване на учителските заплати с 68 процента, без това да предизвика сътресения в икономиката на страната. За целта трябва да се оптимизира броят на работещите в системата на образованието. Разхищаване на средства е съотношението 43 души непедагогически персонал към 100 учители, смятат икономистите и допълват идеите си със схема за въвеждане на ваучери. Като данъкоплатци родителите трябва да имат право да избират и частни училища за децата си, което би мотивирало публичните школа да повишат качеството на образование.