В Топлофикация не ги лови сън, че ощетяват изрядни платци
В Топлофикация не ги лови сън, че ощетяват изрядни платци / netinfo

За законодателни поправки, които ясно да разписват правата на изрядните платци на тополофикационните дружества и отговорностите на неизрядните, настоя шефът на столичната „ТоплофикацияПетко Милевски на среща с депутати от Българска нова демокрация. По думите му това се налага, за да не се ощетяват коректните абонати, както ставало в момента.

Той припомни, че сега, заради огромните си задължения към „Булгаргаз”, дружеството спира топлата вода на цели блокове, защото повече от половината от живеещите в тях имат неплатени сметки.

На срещата присъстваха и хора от столичния жилищен комплекс „Обеля”, изрядни платци на „Топлофикация–София”. Мария Христова каза, че дружеството й дължи 40 лв., а сега тя няма топла вода вкъщи. „Като коректен абонат не искам обезщетения, а топла вода”, посочи пък Георги Михайлов, също от „Обеля”.

В отговор шефът на софийската „Топлофикация” Петко Милевски призова да се помисли за законодателни поправки в две посоки: промяна в правната рамка за защита на изрядните платци, тъй като кражбата на топлоенергия не се водела престъпление, и решаване на окачествения от него като обществен проблем – отказът от плащане на услуга, която не се консумирал. По думите му „Топлофикация” не принуждава никого да ползва услугите й, въпрос на три секунди било разтрогването на даден договор. „Ние също не спим спокойно”, каза Милевски. Той поиска от парламентарния председател Георги Пирински насрочване на срещи с ресорните министри в Народното събрание, където този въпрос трябвало да бъде решаван.

Лидия Шулева от БНД се обяви за оздравителна програма за „Топлофикация”, за да не се стига до фалит на дружеството.