В понеделник ще бъде освободен българският кораб, задържан в Румъния
В понеделник ще бъде освободен българският кораб, задържан в Румъния / снимка: БГНЕС
В понеделник ще бъде освободен българският кораб, задържан в Румъния
51946
В понеделник ще бъде освободен българският кораб, задържан в Румъния
  • В понеделник ще бъде освободен българският кораб, задържан в Румъния

Румъния ще освободи българския кораб, който беше задържан в средата на миналата година от властите в северната ни съседка в обвинение за нелегален риболов в румънски води. Това съобщи при посещението си у нас комисарят по рибарство в Европейския съюз Мария Даманаки. Тя се срещна с министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Задържаният кораб ще пристигне в България в понеделник.

Даманаки и Найденов обсъдиха възможностите за сътрудничество и общо разрешаване на проблемите в Черно море за България, Румъния и Турция. Даманаки допълни, че няма териториален спор между България и Румъния във водите на Черно море.

"Надявам се, че този български кораб ще си бъде в България още в понеделник. А що се отнася до Черно море, ние бихме искали да се инвестира повече във възможностите за по-добро сътрудничество в Черноморския басейн. Комисията може да направи повече и аз се опитвам да направя повече в двата сектора, за които отговарям - рибно стопанство и морското дело. Надявам се, че ще успеем да организираме една министерска конференция за бъдещето на Черно море, на която да присъстват България и Румъния. Нека оставим миналото назад", коментира Даманаки.

Основната цел, която си поставя общата рибарска политика през следващия програмен период от 2014-2020 г., е постигане на устойчивост на улова и рибните запаси. Необходимо е обаче и справяне с най-сериозните проблеми към момента - свръхулова и нерегламентирания риболов, подчерта комисарят по рибарство в ЕС.

Мирослав Найденов заяви, че ще се повишат темповете на усвояване на евросредствата по оперативна програма "Рибарство". До момента сме усвоили 13% от парите по програмата, а други 32% са договорени. Еврокомисар Даманаки заяви, че проблемите в рибарския сектор, са свързани с нелегалния улов и те биха могли да се разрешат чрез тясно сътрудничество между страните от Черноморския басейн и Европейската комисия.

Министърът Найденов също така благодари на комисар Даманаки за оказаната помощ в преговорите с румънските му колеги: "Очакваме да видим кораба, тъй като от април миналата година той тръгва непрестанно. Надяваме се, че, след като имаме уверението на румънския министър, поредния румънски министър, защото и предишният румънски министър и по-миналият ни даваха същото уверение. Вече за първи път комисарят го дава това уверение".