В Пловдив и София отричат тайни преговори за нови софийски бали
В Пловдив и София отричат тайни преговори за нови софийски бали / netinfo

От Пловдивската община официално отрекоха тиражираните през деня информации, че най-вероятното място, където ще се складират всички 470 000 тона балирана смет, които в момента се съхраняват на временни площадки около София, е село Цалапица. Не зная нищо за секретни преговори между двете общини, заяви пред Дарик ресорният заместник-кмет по стопанските дейности Георги Григоров.

Председателят на Общински съвет Пловдив Йордан Кюмюрджиев също отрече да знае за водени преговори с посредничеството на Министерството на околната среда и водите.

Преди седмица на пловдивското сметище край с. Цалапица бяха депонирани последните количества от договорените 200 000 тона софийски боклук. Общината обаче е получила едва три милиона от обещаните от правителството 47 млн. лв. за приемането на балите.

Само преди месец новоизбраният кмет от коалиция ГЕРБ-ВМРО Славчо Атанасов бе категоричен, че няма цена, на която Пловдив да приеме допълнителни количества софийски боклуци, тъй като няма яснота кога ще заработи пловдивският завод за преработка на твърди битови отпадъци, а капацитетът на депото е на изчерпване. Преди дни той отново потвърди тази позиция.

Категорично не се водят тайни преговори с Пловдив за извозване на софийския балиран отпадък в сметището на Цалапица. Това каза за „Дарик" заместник кметът по екология Мария Бояджийска, коментирайки информация в интернет сайт за подобен род преговори между Столичната община и община Пловдив. Бояджийска подчерта, че ако започнат преговори това ще се разбере и помоли да не бъде занимавана с публикуване на глупости в момент, в който е с висока температура.