Управляващите против увеличение на парите по клиничини пътеки от излишъка
Управляващите против увеличение на парите по клиничини пътеки от излишъка / netinfo
Предложение за 15-процентно увеличение на заплащането по клинични пътеки на всички здравни заведения ще внесе идната седмица в парламента независимият народен представите Мария Капон. Според депутати от управляващото мнозинство, проектът може да получи подкрепа от новия здравен министър, но едва ли ще мине в пленарна зала.

По предварителни изчисления за увеличението на заплащането по клинични пътеки ще са необходими около 250 млн. лева, 25 млн. от които – за лечение на редки генетични болести. Това е инфлационна корекция, за която парите могат да дойдат от междинния излишък в бюджета след първото полугодие, обясни Капон. Тя прогнозира, че предложението й има добри шансове да получи подкрепа и от здравния министър Евгени Желев, и от колегите й в парламента.

Абсурдно е такова предложение да мине, коментира пред Дарик заместник-председателят на здравната комисия Тодор Кумчев (БСП). Той призна, че вече трета година цените на клиничните пътеки, по които касата плаща на здравните заведения, не са променяни и 98 процента от тях са недофинансирани. Доц. Кумчев обаче окачестви предложението за увеличение на парите за болниците като популистко и се мотивира със сложната технология за актуализация и на държавния бюджет, и на бюджета на НЗОК е твърде сложна.