Украйна: Има напредък по газовите преговори с Русия
Украйна: Има напредък по газовите преговори с Русия / снимка: БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко каза, че е отбелязан напредък по време на преговорите за газовите доставки от Русия.

"Имаме известен напредък по въпроса с газа", каза Порошенко, като добави, че "основните параметри" на нов договор с Русия са одобрени, но е необходимо допълнително обсъждане на финансирането.

Френският президент Франсоа Оланд заяви след среща с Порошенко и руския президент Владимир Путин, че газовото споразумение ще бъде сключено скоро. Той добави, че двете държави също са се споразумели да ускорят размяната на затворници, договорена в мирното споразумение миналия месец.

Преговорите в Милано с посредничеството на ЕС идват след предупреждение от Путин, че "големите транзитни рискове" могат да доведат до нарушение на притока на руски газ към Западна Европа през зимата. Около една трета от консумирания в региона природен газ е руски, а предишните прекъсвания на доставките през 2006 и 2009 г. доведоха до рязко увеличение на цените. Половината от руския газ идва в Европа през газопроводи, които минават през Украйна.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в понеделник ще бъде в Киев преди тристранните разговори ЕС-Русия-Украйна по въпроса с газа в Брюксел на следващия ден.