Туск: Започна процедурата на последната възможност за Гърция
Туск: Започна процедурата на последната възможност за Гърция / снимка: БГНЕС

Започна процедурата на "последната възможност", получихме искането на Гърция за заем, дано това е добър знак. Надявам се, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Трябва ни безусловно взаимно уважение. Моралът изисква да си плащаш дълговете. Просто е невъзможно да се харчи дългосрочно повече, отколкото се печели. Това е проблемът в Гърция, а не единната валута. Когато търсиш помощ, търси я от приятели, а не от врагове, особено ако не могат да ти помогнат. Ако искаш да помогнеш на приятел, не го унижавай, посочи Туск в обобщение на днешния дебат за Гърция в ЕП.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съгласие, че е необходимо връщане към преговорите с Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да говори, каквото реши, защото преговорите се водят при закрити врати и това не може да се промени, допълни Юнкер и отново отрече да е настоявал за съкращаване на пенсиите в Гърция.

Ципрас: Гърция не иска да скъса с Европа

Решенията в последните месеци трябваше да се взимат от ЕП, а не от Международния валутен фонд, заяви Ципрас. Ако преговорите бяха оставени само на Гърция и ЕК, отдавна щяхме да имаме решение, добави той.

Гърция официално подаде молба за заем от еврозоната

Предложенията, които отправихме в началото на тази седмица, постигат фискалните цели. Искаме правото да определим като суверенно правителство дали ще повишим данъците, за да постигнем тези цели. Трябва да отпадне ранното пенсиониране в Гърция, няма нужда никой да ни го казва, допълни Ципрас. По неговите думи Гърция се нуждае от постигането на бюджетен излишък. Имаме правото сами да определим как да разпределим тежестта, нямам скрит план. Искаме спасителна програма, която позволява да си плащаме дълговете. Искаме намаление на размера на задълженията ни, защото не може постоянно да поемаме нови дългове, за да изплащаме старите, заяви гръцкият премиер.

Източник: БТА