Ципрас: Гърция не иска да скъса с Европа
Ципрас: Гърция не иска да скъса с Европа / снимка: БГНЕС, архив

"Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на Срещата на върха на групата", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург.

"Ние ще представим конкретни предложения в рамките на два дни, както беше решено на Срещата на върха на еврозоната", каза Ципрас.

Гръцкият премиер увери, че Атина ще продължи процеса на реформи и няма да търси конфликт с останалата част на Европа и еврозоната. "Искаме споразумение с европейските ни партньори, но споразумение, което наистина ще помогне на Гърция да излезе от кризата", подчерта той, като отбеляза, че фокусът трябва да бъде върху "достоен компромис."

Гърция официално подаде молба за заем от еврозоната

Ръководителят на гръцкото правителство подчерта, че Атина не иска да скъса връзките си с Европа. "Изборът, който направи гръцкия народ на референдума не е избор в полза на скъсване на връзките с Европа", обясни той.

Въпреки това Ципрас подчерта, че политиката на строги икономии по искане на ЕК и МВФ, проведена в Гърция през последните пет години, не е оправдана и е довела само до увеличаване на безработицата, нарастването на социалното разделение и падането на БВП на страната.

Брюксел показа политическа воля за нов шанс на Гърция

В началото на дебата в Страсбург, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че победители при провал в преговорите с Гърция няма да има. "Ако преговорите се провалят, ще загубят всички страни", каза той. "Гръцката икономика ще пострада, но няма съмнение, че това ще се отрази и на всички страни от еврозоната. Ако някой има илюзии по този въпрос, той е сбъркал...", подчерта Туск.

Той допълни, че извънредната среща на върха в неделя в Брюксел ще бъде с централна тема Гърция. "Имаме четири дни, за да намерим решение", заяви полският политик.