Турция е ключов енергиен партньор на ЕС
Турция е ключов енергиен партньор на ЕС / Снимка: БГНЕС
Турция е ключов енергиен партньор на Европейския съюз и в този контекст Европейската комисия отчита напълно важната й роля като транзитираща страна за енергийни продукти, която споделя нашите цели за създаване на прозрачни и сигурни енергийни пазари. Това заявява членът на Европейската комисия Бенита Фереро-Валднер, отговаряща за външните отношения и европейската политика на добросъседство, в интервю за акредитирани тук медии, цитирани от БТА.

Според нея количествата петрол, транзитирани през Черно море, се увеличават непрекъснато, което "засилва отговорностите в областта на сигурността и опазването на околната среда". Поради това Европейският съюз, заедно с Турция и с другите черноморски страни, имат сериозен общ интерес да разработят дългосрочни мерки за опазване на околната среда в рамките на сътрудничеството в черноморския регион, изтъква тя.

Както Европейският съюз, така и Турция, могат много да спечелят от тясно сътрудничество в енергийната област. Турция може да помогне на съюза да засили сигурността на енергийните си доставки и да ги разнообрази, докато интегрирането на Турция в европейския енергиен пазар ще й позволи да изгради надежден национален енергиен пазар, както и необходимата инфраструктура за бързо икономическо развитие, отбелязва още Бенита Фереро-Валднер.

На въпрос смята ли, че енергийното сътрудничество с Европейския съюз може да облекчи пътя на Турция към членство в съюза, тя отговаря: "Независимо от сътрудничеството в енергийната област Турция трябва да продължи реформите в съдебната и икономическата област, за да се модернизира страната в интерес на нейното население. Важни ценности и принципи, като демокрацията, защитата на правата на човека, съблюдаването и защитата на правата на малцинствата, трябва да бъдат укрепени и засилени. От особен интерес за Европейския съюз е да има край себе си стабилна, просперираща и демократична Турция".