Турагенциите издават само електронни самолетни билети от 1 юни
Турагенциите издават само електронни самолетни билети от 1 юни / netinfo

След 1 юни туристическите агенции няма да имат право да продават хартиени самолетни билети, което ще затрудни и оскъпи пътуването до дестинации, по които националният превозвач не издава електронни билети. Това съобщиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/ по време на 97-та годишна среща на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции.

Основно затрудненията ще бъдат с полети до Русия и бившите страни от ОНД, както и до Латинска Америка, обясни Ирина Найденова, председател на АБТТА. Тя уточни, че авиокомпаниите си запазват правото да издават и хартиени билети.

По думите на турагентите на туристите ще се налага или да ходят до бюрата на съответните авиокомпании, които трудно ще поемат потока, или ще се наложи да пътуват през други точки на света, което ще увеличи разходите им.

Решението на Международната асоциация на авиокомпаниите ИАТА да прекрати издаването на електронни билети от страна на агентите ще доведе до неиздаването на 15 процента от всички, които се продават у нас. Пазарът на билети възлиза на 90 млн. евро, изчисляват експертите.

Турагентите настояват авиокомпаниите да имат същите отговорности към туристите, както агентите в случай на фалит. Ирина Найденова припомни случая с фалита на авиокомпания „Балкан”, при който хората, които си бяха купили билети от туристически агенции, си получиха парите, но не така стои въпросът с тези, които са взели билетите си директно от офиса на компанията.