Трябва да решат проблема със собствениците на компенсаторки
Трябва да решат проблема със собствениците на компенсаторки / netinfo

Правителството трябва да предложи нови компании за приватизация с компенсаторки, за да осигури достатъчен ресурс за обезщетение на техните собственици. Към момента стойността на издадените, но неизползвани записи е над 600 милиона лева, като техният обем ще се увеличи с още 5 – 10 милиона лева. Това каза в предаването „Портфейл” председателят на асоциацията на собствениците на компенсаторки Валентин Христов.

Ето какво още каза Христов:

Това беше едно добро решение, но според мен няма да стане, да бъдат превърнати в държани ценни книжа, въпреки че такова беше нашето желание и такива бяха част от нашите очаквания. Очевидно експертите, които са близки до правителството, са решили, че вероятно е малко късно да станат държавни ценни книжа. При всички случаи трябва да се намерят атрактивни дружества и дори ако трябва да се промени един от законите. Да се разреши плащане само на лихвите по зунга, а и главницата може да се плаща по зунг.

Не съм забравил, че имаше възможности земя от Държавния поземлен фонд да може да бъде плащана със земя, но тези случаи са редки.

След 1 януари, когато ще спре издаването на нови компенсаторни записи.

Вероятно ще има преходен период. Един или два месеца.

Ще бъдат ли обезщетени всички собственици?

Държавата трябва да реши какво ще прави с тези преписки, които не бъдат завършени в срока, в който ще окаже. И по какъв начин трябва ще бъдат обезщетени, това трябва да го реши правителството.