Тристранката ще обсъди промени в закона за Сребърния фонд
Тристранката ще обсъди промени в закона за Сребърния фонд / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

Промени в закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система ще бъдат разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според проектозакона за финансовото министерство средствата от така наречения Сребърен фонд ще могат да се инвестират в български държавни ценни книжа, а не само в чуждестранни активи, както е в момента.

От Българската стопанска камара се обявиха против промените и призоваха за подготовка на становище от Българската народна банка във връзка с предлагания законопроект.

Преди няколко седмици ръководството на КНСБ заяви, че ще подкрепи консервативно управление на фонда и не е уместно средствата да се насочват към държавни ценни книжа.

Разширяването на възможностите за инвестиране на парите от Сребърния фонд има за цел да осигури по-добра доходност, като се запази надеждността на фонда. В момента натрупаните в него пари са на стойност от около 118 млрд. лева.

Законопроектът запазва забраната за инвестиране в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми, както и в недвижимо имущество и ценни метали. От Българската стопанска камара не приемат основния мотив за промените – ниската доходност на фонда, и смятат, че тя се дължи на лошото управление от страна на представителите на държавата – финансовия и социалния министри.

Работодателската организация смята, че законопроектът е подготвен без предварителна оценка на въздействието на промените. Оттам настояват за подготовката на такава оценка и за изработване на стратегия за управление на средствата от фонда.

От КНСБ се обявиха против насочването на пари от фонда към вътрешния дълг на страната и подкрепиха инвестициите на външни пазари.