Тристранката се събра на извънредно заседание заради цената на тока за бизнеса
100224
Тристранката се събра на извънредно заседание заради цената на тока за бизнеса
  • Тристранката се събра на извънредно заседание заради цената на тока за бизнеса
Поскъпване на издръжката на живот, замразяване на работни заплати и фалити на предприятия се задават у нас, ако държавата не предприеме спешни мерки за овладяване на ненормалния ръст на цената на тока за бизнеса. Тази картина очертаха работодателските и синдикалните организации по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, свикано по искане на КНСБ.

От бизнеса посочиха, че за една година средната цена, на която се продава електроенергията на българската независима борса, се е вдигнала с над 50 процента и това не може да се обясни с никакви пазарни фактори. Ресорният министър Теменужка Петкова отговори, че в България цената на тока на борсата е най-ниската в Европа и че правителството вече работи по бъдещото развитие на енергетиката за следващите 30 години.

Тристранен съвет извънредно заседание
БГНЕС


Шефът на КЕВР: Спекулация е, че цената на тока за потребителите ще нарасне с 15 или 20%
 
Заради ненормалното поскъпване на цената на тока за бизнеса, надвишаващо 50% от декември 2017 г. до декември 2018 г., български предприятия фалират, а липсата на мерки ще доведе до ограничаване на производства, замразяване на заплати и поскъпване на основни стоки, посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на днешното заседание. Той предложи следните решения: "Увеличаване на предлагането, засилване на контрола на КЕВР за спекулации на борсата и ако се огледаме назад, не че може да променим миналото, но за да не се повтаря то, много е важно как се управлява държавната енергетика".
 
От КНСБ предложиха още една мярка за овладяване на ситуацията с цените на тока за бизнеса. Лидерът на синдиката Пламен Димитров: "Преразглеждане на добавката "задължение към обществото" заедно с регулаторния преглед, който се прави на цените в сектор "Енергетика" и смятаме, че той трябва да бъде на тримесечна база, а не както е сега".

Тристранен съвет извънредно заседание
БГНЕС

 
Предложението на КНСБ за регулация на добавката "задължение към обществото", която натоварва бизнеса, беше отхвърлена от председателя на КЕВР Иван Иванов. От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова се опита да намали напрежението с данни на цените на тока на българската борса и на съседни за страната ни борси: "Анализът показва, че цените, които се формират на българската електроенергийна борса, са най-ниски в Европа, което смятаме, че дава възможност и българският бизнес да работи наистина в конкурентна среда".
 
Работодателските организации настояват преразглеждане на добавката "задължение към обществото" от 1 април тази година, вместо от 1 юли, както предвижда нормативната уредба на държавния регулатор".

Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия

На заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че ще предложи отлагане на влизането в сила на промените в закона за горивата, с които се въвеждат рестрикции за малките търговци и превозвачи на горива.
 
На утрешното заседание на правителството Караниколов ще предложи промените да влязат в сила от 1 юли тази година.