/ БГНЕС, архив
Представители на бизнеса се оплакват, че скъпият ток влияе зле на конкурентоспособността им
Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия
100096
Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия
  • Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия
Нови законодателни промени, които да ограничат спекулациите при търговията с електроенергия, подготвят управляващите. Това стана ясно по време на заседание на комисията по енергетика в парламента. По повод жалбите на представители на бизнеса за високи цени на тока на свободния пазар, от ГЕРБ посочват като причина високите цени на въглеродните емисии, а БСП хвърли вината за това върху търговците на ток.
 
Следващата година ГЕРБ ще предложи нови законодателни промени в сферата на енергетиката. "Например цените, на които ЕРП-ата купуват на борсата и технологичните загуби, дали те трябва да бъдат ограничени в някакъв диапазон. Включват според мен задължения на регулатора да определя месечни квоти за обществения доставчик на НЕК, така че да сме сигурни, че американските централи, за които говорим, са натоварени през цялото време. Така че тяхната средна цена на електроенергия е най- добрата", посочи част от предложенията депутатът Делян Добрев.
 
Цените на енергийната ни борса били най-ниските в Европа

От опозицията обаче твърдят, че спекулациите на свободния пазар на електроенергия, които доведоха до повишаване на тока за бизнеса, се дължат на търговците. "Това, че търговците могат да изнасят електроенергия от България без да плащат задължения към обществото, прави тези цени конкурентни на регионалния пазар те са непосилни за нашия бизнес, защото той като включи към тази цена и задължения към обществото, тяхната цена става много висока", заяви Иван Генов от БСП.
 
В хода на дискусията представители на бизнеса се оплакаха, че скъпият ток влияе зле на конкурентоспособността им. "До нас е една могъща икономика - турската, и ние се конкурираме и с Турция. Което означава, че при едно поскъпване на електроенергията трябва или да затваряме, или да уволняваме. Много е драматична ситуацията", каза председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Теменужка Петкова: БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че цената на тока на свободния пазар у нас е най-ниска в региона. 39,71 евро за мегават, докато на унгарската борса  цената е малко над 50 евро, а на гръцката борса 60 евро за мегават. От своя страна Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заяви, че цената на тока за бита няма да поскъпне заради промените на цените на тока на свободния пазар.