/ БГНЕС
Цената на тока и топлинната енергия няма да се повишава от 1 януари. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в парламента. "Хората трябва да бъдат спокойни до края на отоплителния сезон", увери той.

Новият ценови период на тока започва на 1 юли и КЕВР ще излезе тогава с решение. "Да, референтната цена на електрическата енергия ще се повиши, но тъй като моделът, който КЕВР прилага вече трета година, позволява да бъде компенсирано това повишение с намаление на цената на добавката за задължение към обществото", изтъкна председателят на енергийната комисия.
 
Цените на енергийната ни борса били най-ниските в Европа

Иван Иванов добави, че от 1 юли няма да има значително повишение на цената на тока за бита. Комисията ще се стреми увеличението да бъде равно или по-малко от годишната инфлация.
 
Председателят на КЕВР бе категоричен, че предстоящото поскъпване на водата от 1 януари е неизбежно, защото Комисията ще бъде осъдена от Административния съд, че не прилага съгласуваните бизнес планове. "Цените на водата в рамките на петгодишния период на бизнес плановете са заложени", изтъкна Иванов.

Теменужка Петкова: БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока

Той припомни, че това са бизнес планове с цени, които са утвърдени от общинските съвети и гласувани от кметовете на общини в районите, в които оперира от ВиК дружеството.
 
Освен това КЕВР определя пределни цени на водата, за да няма още по-големи скокове на цените. По думите му кметовете и общинските съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат някакво отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.
БТА