Транзитът на руски газ за ЕС е гарантиран (Обобщение)
Транзитът на руски газ за ЕС е гарантиран (Обобщение) / снимка: БГНЕС
Руският газ за Украйна спря, транзитът на синьо гориво за ЕС е гарантиран (Обобщение)
73172
Руският газ за Украйна спря, транзитът на синьо гориво за ЕС е гарантиран (Обобщение)
  • Руският газ за Украйна спря, транзитът на синьо гориво за ЕС е гарантиран (Обобщение)

Доставките на руски природен газ в Украйна са прекратени, но транзитното преминаване на синьото гориво до европейските страни е гарантирано. Това съобщиха от руската компания „Газпром", след като преговорите между Украйна, Русия и представителите на Европейската комисия за уреждане на спора се провалиха късно снощи.

На извънредна пресконференция руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Русия е направила всичко възможно, за да не се стигне до тази ситуация. В същото време шефът на „Газпром" Алексей Милер допълни, че представителите на Европейската комисия са се опитали да подменят темата на преговорите.

Просрочените задължения на Украйна към „Газпром" са 4,5 млрд. долара, заяви руският енергиен министър Александър Новак. От енергийния гигант се обръщат към Стокхолмския арбитражен съд заради дълговете. В същото време Киев заведе иск за 6 млрд. долара за надплатен газ от 2010-а насам срещу „Газпром", малко след което компанията спря доставките на синьо гориво за Украйна.

"Безусловно, руската страна в рамките на провеждане на преговорите извърши всички необходими действия, предприе всички необходими стъпки, за да се стигне до компромис, да се достигнат решения, които биха разрешили ситуацията. От руска страна бяха отправени доста конструктивни предложения към Украйна. Тези предложения, които се отнасят до цената и графика на погасяване на задълженията, имаха потенциал да станат компромисни за нормализирането на ситуацията", каза Новак.

От своя страна шефът на Газпром Алексей Милер съобщи, че в компанията е създаден оперативен щаб за следене на ситуацията. Той определи преговорите като „опит за подмяна на темата".

"Дойдоха представители на Европейската комисия и обясниха, че ще си получим парите утре, после все същото - утре и утре и че Украйна ще получи помощ отсам и оттам, за да погаси дълговете си. Те обаче не коментираха това, че безкрайно дълго не може да продължава тази ситуация. Но в хода на тези преговори се направи една подмяна или опит за подмяна на предмета на преговорите, донякъде и с участието на нашите украински колеги", каза Милер.

Според него е поставен въпросът за намаляването на цената и за регулирането на износа на природен газ от Русия през Украйна, а в същото време това са теми, по които може да се произнася „Газпром", защото компанията е притежател на природния газ.