Трайков: Помагаме да победят добрите
Трайков: Помагаме да победят добрите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Трайков за стабилизирането на икономиката
31661
Трайков за стабилизирането на икономиката
Трайков за постигнатото в приватизацията
Трайков за "Южен поток"
Трайков: Помагаме да победят добрите
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отчете свършеното през последната година
  • Трайков за стабилизирането на икономиката
  • Трайков за постигнатото в приватизацията
  • Трайков за "Южен поток"
  • Трайков: Помагаме да победят добрите
  • Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отчете свършеното през последната година

Икономиката е стабилизирана и има тенденции за излизане от кризата, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при отчета си за една година управление. Той бе категоричен, че вече на следващата година може да се гледа „по-спокойно", а за основен принцип на министерството той определи да се „помага на добрите".

„Една от основните идеи и мисии на мен и моя екип през тази година беше в рамките на вземането на решения в цялата държава да помагаме да победят добрите от наша гледна точка, да се вземат решения, които са про-бизнес, защото за нас про-бизнес означава и про всички, които живеят в България. За нас правилният път да се стимулира икономиката и да се помага на хората е не да се дават пари на калпак на ограничена група хора, а да се създават правила, които да помагат на всички да правят пари за повече хора. Това беше в основата и на настояването ни да не се увеличава данък добавена стойност, и за процента от БВП, който отива за иновации, и в промените в Кодекса на труда, и в ред други неща. Основните икономически показатели към момента показват стабилизиране на икономиката и тенденции за излизане от кризата. Казвам тенденции, те са различни, някои от тях са положителни, други - не, плахи и крехки, но ги има", коментира министър Трайков.

Още с влизането си в мегаминистерството Трайков е започнал да работи в противовес на добре утвърдените практики, с които се е нарушавал държавният интерес. Ето как самият той обобщи постиженията си за една година: „Началото на процеса на влизане на прозрачност в енергетиката, поставяне на бизнес темата високо в дневния ред на правителството и подкрепа на мерките, които са про-бизсне и про-потребители, големият напредък, бих казал феноменалният напредък по ОП „Конкурентоспособност", темата в туризма - вече активни действия за позиционирането на България като целогодишна туристическа дестинация".

Един от основните акценти са инвестициите във възобновяеми енергийни източници. „Би трябвало да можем да кажем: Господа инвеститори и дами инвеститорки, ето тук има 100 мегавата, които след като направите, ние ви обещаваме, че ще ви свържем за два месеца, веднага ще подпишете всички договори, няма да ходите по мъките, както досега, по три години, за да си направите един проект, но за тази цел бъдете така добри да ни предложите най-ниската цена, на която ние ще купуваме енергията от вас", каза министърът.

Трайков Помагаме да победят добрите
netinfo

Трайков за пореден път отрече конфликт на интереси за подписването на проекта „Горна Арда" с бившите му работодатели от ЕВН. „Отговорът беше даден формално, официално и забит с пирони в рамка. Даде го комисията в парламента", категоричен бе министърът.

 Догодина ще има окончателна яснота за бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене". 

Пресконференцията на министър Трайчо Трайков по повод отчета му за свършенето в последната година можете да чуете в прикачения файл