Трайков: На Булгаргаз не би му навредила финансова инжекция
Трайков: На Булгаргаз не би му навредила финансова инжекция / снимка: Sofia Photo Agency

България получава скъп газ от гледна точка на домакинствата, скъп е газът за нуждите на потребителите, скъп за спотовия пазар, това са цените с незабавна доставка, които се котират всеки ден. Това каза пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Скъп е газът в сравнение с газа, който различни страни си доставят от собствените си ресурси. Най-голямата американска компания, която прояви интерес, го прояви защото ги убедихме през април. В следващите седмици ще обявим конкурс за проучване и ще има интерес от повече от една компания. Само за проучвания са необходими в порядъка от няколко стотин млн. долара, допълни Трайков.

В някои моменти по време на преговорите представителите на руската страна казаха "Ние не сме врагове на България". С руската страна имаме нормален диалог още от началото на управлението на кабинета "Борисов", каза Трайков. Русия е наш неизбежен стратегически партньор в енергийната тематика. Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия по отношение на доставките на природен газ. Искахме формулата на ценообразуването да запази своя характер, но да се вземат предвид възможностите на българския пазар да поеме една или друга цена, заяви Трайков.

В този дискурс са изключително важни разговорите на най-високо равнище. Поради промените в договора от 2006 г., ние получаваме 4 пъти по-малко транзит на газ, заяви Трайков. На "Булгаргаз" не би му навредила финансова инжекция. Ако искаме можем да намалим с колкото си искаме цената на газа, ако не се съобразяваме с това какъв би бил ефектът върху дружеството. Предстои подписване на нови дългосрочни договори. Това, за което се договорихме първо е, че ще получим проект до 10 август за нашите предложения за договори. Второ, "Булгаргаз" ще сключва договор директно с "Газпром", каза още Трайчо Трайков.