Този отоплителен сезон ще е по-евтин, обещава енергийният министър
Този отоплителен сезон ще е по-евтин, обещава енергийният министър / снимка: БГНЕС, архив

През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буфера, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 млрд. лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач”, заяви енергийният министър.

„Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока на базата на търсенето и предлагането. Наблюденията на съседни страни след пълната либерализация на пазара показват, че първоначално там е имало леко завишаване на цената на тока, но след това следва рязък спад”, обясни Петкова.

В тази връзка тя не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г. С либерализацията на пазара се предвижда всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия, а те от своя страна ще имат ангажимента да предоставят най-добрите условия.

Междувременно ведомството организира проверки в трите ЕРП-та, като целта е да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон.

„Подготвя се доклад след тези проверки, който ще бъде предоставен и на медиите. В него ще се съдържа информация за констатациите в трите ЕРП-та, изводите и препоръките, които са направени. Подготвяме и матрица на рисковете, която ще им бъде предоставена, така че да имаме единна система за действие при бедствени ситуации”, обясни Петкова.

Източник: Novanews.bg