Toyota изтегля 264 000 луксозни коли
Toyota изтегля 264 000 луксозни коли / снимка: БГНЕС

Toyota Motor Corp. (Тойота) започна днес изтеглянето на 264 000 луксозни леки коли, сред които 49 000 автомобили Lexus („Лексъс”), от външния пазар заради дефектни тръби за гориво. Това съобщи компанията, цитирана от Асошиейтед прес и ДПА.

Част от автомобилите, които ще бъдат изтеглени, са моделите Lexus GS350 (Лексъс Джи Ес 350) и IS250 (Ай Ес 250), продадени в чужбина, и 215 000 автомобила от моделите Lexus, Mark X („Марк Екс”) и Crown („Краун”), продадени в Япония, съобщи говорителката на Toyota Йошие Мацуура.

Дефектите тръби за гориво могат да предизвикат появяването на пукнатини и ръжда, и да доведат до изпускане на гориво, посочва министерството на транспорта. В САЩ ще бъдат изтеглени 26 274 автомобила Lexus, информира Мацуура.

В Япония е имало 39 проблемни случая, които обаче не са довели до наранявания, съобщи министерството.

В Германия Toyota ще изтегли 1500 автомобила Lexus, въпреки че говорител на подразделението на компанията в страната информира, че засега няма информация за проблеми и изтеглянето е само предпазна мярка.

Миналия месец Тойота бе принудена да изтегли 470 000 автомобила заради проблеми с горивната система и управлението, отбелязва ДПА.

През последните години японската автомобилна компания бе изправена пред проблеми с контрола върху качеството, тъй като увеличи производството си, за да задоволи нарасналото търсене, посочва АП.