„Топлофикация–София”: Не сме готови за отоплителния сезон
„Топлофикация–София”: Не сме готови за отоплителния сезон / netinfo
Близо 300 000 абонати на „Топлофикация” в София е възможно да останат на студено през зимата. Причината е, че дружеството все още не е готово да започне отоплителния сезон, поради финансови проблеми. Новината съобщи изпълнителният директор на „Топлофикация–София” Петко Милевски.

„Топлофикация – София" не е готова да започне отоплителния сезон, заяви изпълнителният й директор Петко Милевски. Общо две трети от абонатите в София са застрашени да останат на студено през зимата. „Не бих могъл да говоря какво ще се случи след две седмици. Надявам се, че хората ще бъдат достатъчно разумни и дълговете ще бъдат издължени", каза той.

58 млн. лева са текущите задължения на столичното парно към „Булгаргаз". Ако не бъдат издължени, дружеството няма да има пари да пусне парното. „Все още нямаме пари да започнем отоплителния сезон", категоричен бе Милевски.

В момента „Булгаргаз" е намалил подаването на синьо гориво на дружеството на 35 на сто. Милевски обясни, че това количество газ не е достатъчно, за да се пусне парното в столицата. За да се купи синьо гориво обаче, общо 9000 входа в столицата, които са с 50 процента задлъжнялост, трябва да си платят или да се откажат от услугата. „Застрашени са всички сгради, които имат над 50 на сто несъбираемост", уточни шефът на „Топлофикация–София".

В момента топла вода не се подава на 51 сгради в столицата, тъй като те имат 90 на сто неплатени сметки. Абонатите там ще останат на студено, ако не си платят задълженията до началото на отоплителния сезон.

Милевски не пожела да коментира с колко ще поскъпне парното до януари, тъй като, по думите му, още не е ясно дали ще има скок в цената на газа в началото на следващата година.