ТЕЦ „Марица-Изток 1” ще отговаря на еконормите на ЕС до 2012-та
ТЕЦ „Марица-Изток 1” ще отговаря на еконормите на ЕС до 2012-та / netinfo

ТЕЦ “ Марица Изток 1” ще бъде модернизирана до 2012 година и ще отговаря на всички екологични изисквания на Европейския съюз, съобщи бизнесменът Христо Ковачки в Стара Загора. Проектът предвижда обновяване на старите 200 мегаватови турбини, изграждане на сероочистващи инсталации и на нова мощност от 670 мегавата в най-старата източно-маришка централа.

От 4 години тя е собственост на частната компания “Брикел”АД. Водят се разговори с “ЧЕЗ”, но аз предпочитам този проект да бъде реализиран от български фирми, сподели Ковачки.

Той коментира наскоро публикуваните критерии за избор на изпълнител на четвърта ТЕЦ в комплекса “Марица Изток” с думите: ”Трябваше да пише отдолу с големи букви, че нито една българска компания не става”. Като пример Ковачки посочи изискването за кредитен рейтинг на бъдещия изпълнител на проекта BB или AA. Най-високият рейтинг на българска компания е ВВВ- .

В Стара Загора Ковачки огласи идеята за топлофициране на града на база лигнитните въглища от Мини „Марица Изток”. Бизнесменът ще предложи на Община Стара Загора участие в смесено дружество за реализиране на проекта. Той предвижда изграждане на 75-мегаватова централа за топлинна енергия. По предварителни изчисления инвестицията няма да надхвърли 100 млн. лв.