Съставиха съвета на акционерите на проектната компания за „Южен поток”
Съставиха съвета на акционерите на проектната компания за „Южен поток” / netinfo

„Газпром“ и ЕНИ съставиха съвета на акционерите на швейцарската проектна компания South Stream AG, която партньорите управляват на паритетни начала. В неговия състав ще фигурират шест души, предаде Интерфакс.

Ръководителят на департамента за външноикономическо сътрудничество на „Газпром“ Станислав Циганков заяви, че в съвета руският концерн ще бъде представляван от президента на газовия монополист Алексей Милер, неговия заместник Александър Медведев и директора на департамента за стратегическо развитие Влад Русаков.

Италианският ЕНИ също ще има трима представители: мениджърът на проекта „Южен поток“ и старши вицепрезидент за доставките и развитието на портфейлните инвестиции Марко Алвера, Ернесто Ферленги и ръководителят на направлението „Газ и енергетика“ Доминико Диспенца.

„Газпром“ предложи на бившия италиански премиер Романо Проди поста председател на съвета на акционерите, но той отказа. Циганков заяви, че решение за това кой ще бъде изпълнителен директор на South Stream за момента не е взето. Компанията обсъжда няколко кандидатури за този пост, сред които има известни фигури от финансовата и политическа сфера, добави той.