Свободните демократи искат оставката на Симеон Дянков
Свободните демократи искат оставката на Симеон Дянков / Dariknews.bg
ССД искат оставката на Симеон Дянков
25592
ССД искат оставката на Симеон Дянков
  • ССД искат оставката на Симеон Дянков

 

За шест месеца настоящото правителство не само не показа път за излизане от кризата, но с действията си в икономическата сфера доведе до нейното задълбочаване. Ние сме в икономическа, а не във финансова рецесия, а действията и мерките на финансовия министър Симеон Дянков са неадекватни. Това заяви след първото за годината заседание на политическия съвет на Съюза на свободните демократи лидерът на партията Стефан Софиянски. Той заяви, че Дянков реже разходи и не плаща, но в момента целта е да се раздвижат парите, за да се повишат приходите.

„Поставям въпрос за оставката на Дянков, защото генезисът на проблема е лошата бюджетна политика на правителството. Не се притеснявам да кажа - този човек няма квалификацията за министър на финансите на България. България е в икономическа криза, тя не е във финансова криза, а мерките, които се предприемат са срещу финансова криза. Той се бори срещу финансова криза каквато няма", каза Софиянски.

За да се преодолее тежката икономическа криза, в която се намира страната, свободните демократи предложиха смяна на политиката на правителството. Според тях, бързото разплащане на държавните задължения, финансирането на проекти по оперативни програми, разширяването на мерките за откриване на работни места и удължаването на срока за обезщетение при безработица минимум с месец ще помогнат за стимулиране на производството, увеличаване на потреблението и намаляване на последствия от кризата.

Софиянски съобщи, че междуфирмената задлъжнялост е близо 100 млрд. лева, а държавата дължи около 2 млрд. лева на фирмите. Накрая той заяви, че комбинацията в парламента Иван Костов, Мартин Димитров и Симеон Дянков е вредна за българският народ.

Други новини от Пловдив