Свеждат невъзстановения ДДС на бизнеса до 300 млн. лв. до 15 дни
Свеждат невъзстановения ДДС на бизнеса до 300 млн. лв. до 15 дни / netinfo

Задълженията на данъчните към бизнеса от невъзстановен данък върху добавената стойност ще бъдат сведени до 300 млн. лева до 15 дни. Това съобщи за Дарик председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. За това са се споразумели данъчните и представителите на бизнеса на специална среща. От приходната агенция пък предвиждат 22 на сто по-малко събрано ДДС от предвиденото за 2009 г.

Невъзстановеният данъчен кредит към бизнеса вече е сведен до 400 млн. лева – тоест 160 млн. лева ДДС вече е възстановено на бизнеса за първото тримесечие на годината. До края на април още 100 млн. лева ще бъдат върнати на фирмите. По време на срещата са обсъдени и възможностите за подобряване на взаимодействието между бизнеса и данъчните. Ние говорихме за някои практики от страна на данъчните служители, които приемливи за бизнеса, обясни Данев.

От приходната агенция пък съобщиха, че очакват по-ниска събираемост на данъците от планираното за 2009 г. Например – 5 на сто по-малко от прогнозите ще бъдат приходите от данъка върху доходите на физическите лица, но и това ще бъде 12 % повече от 2008 г. 14 на сто ще бъде по-ниска събираемостта на корпоративен данък от планираното.