Строс-Кан: Поскъпването на храните ще има ужасяващи последици
Строс-Кан: Поскъпването на храните ще има ужасяващи последици / снимак: БГНЕС

Повишаването на цените на хранителните продукти ще има ужасяващи последствия за цялата планета. Това предупреждение отправи генералният директор на

Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан след края на първия ден от пролетните сесии на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Според Строс-Кан ако повишението на цените на хранителните продукти продължи със същото темпо, това ще причини гладната смърт на стотици хиляди души по света и ще унищожи напълно напредъка, постигнат от бедните страни в последните 5-10 години.

След първото заседание от пролетната си сесия МВФ обяви, че наблюдаваната сега икономическа криза е от глобално естество. В декларация по въпроса на Международния валутен и финансов комитет, който е политическият орган на МВФ, не се споменава нищо за отговорността на САЩ в зараждането на кризата.

Документът само призовава правителствата да внимават с инфлацията, докато се опитват да се справят с глобалната финансова криза, предаде Асошиейтед прес.