Строителите в Пловдив изтеглиха офертите за жилища на зелено
Строителите в Пловдив изтеглиха офертите за жилища на зелено / netinfo

Строителните компании в Пловдив спряха продажбите на жилища “на зелено” в изчакване на ново поскъпване след Нова година. Това съобщи Даниела Димитрова, главен мениджър на международната кантора за недвижими имоти Europolis, която откри първия си офис в България.

Според експертите на компанията причина за изтеглянето на офертите за жилища без Акт 14 е очакването за ново увеличение на данъчни оценки. Брокери от още четири агенции потвърдиха тенденцията и уточниха, че тя се е очертала ясно в последните седмица-две. Според строителни предприемачи обаче причината е очакването за поскъпване на строителните материали.

Плавен ръст на цените на жилищата в Пловдив от порядъка на 10 процента прогнозират специалсти по недвижими имоти. Това е доста по-малко в сравнение с настоящата година, в която ръстът е 46,5 процента и по-висок от средния за страната.

Според ескпертите, изпреварващото увеличение на цените в Пловдив се дължи на нарастващия брой сделки за жилища, които не са основни. Купувачите са външни за града хора, които чрез инвестиция във второ жилище търсят защита на спестяванията си от по-високата инфлация.