Стоян Александров: Оставката на Искров е сценарий
Стоян Александров: Оставката на Искров е сценарий / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Стоян Александров: Оставката на Искров е сценарий
21839
Стоян Александров: Оставката на Искров е сценарий
  • Стоян Александров: Оставката на Искров е сценарий

Оставката на управителя на БНБ Иван Искров е сценарий, за да бъде преизбран отново на този пост. Това заяви пред Дарик финансистът Стоян Александров. По думите му – целта на този сценарий е Николай Неновски да не бъде избран за подуправител на банката.

Ето какво още каза Стоян Александров:

Всичко е сценарий, да бъде преизбран отново и да бъде освободен Николай Неновски. Председателят на централната банка няма никаква реална власт в България. Освен това централната банка се управлява от Управителен съвет, не от председател. Това, което централната банка прави – валутната политика, е задача на управление Емисионно. То си има легитимно избран подуправител или по-скоро сега ще бъде избран на мястото на Цветан Манчев, който трябваше да бъде заменен от Николай Неновски. Човек, който реално върши това, което трябва да върши валутният борд – всичко останало е по-скоро представителни функции, отколкото реални функции.

Разликата между председателя на централната банка и министъра е огромна, като в единия случай има еднолична отговорност, еднолични решения, а в другия колективен орган на управление.

Освен това влизането на България в борд лишава централната банка от функции, от четири пети от функциите й централната банка е лишена. Това което тя прави когато не е в борд. Тя тогава прави лихвена политика, валутна политика, тя трябва да прави политика на пазара на ценни книжа и тя е тази, която регулира ликвидността в икономиката. Сега нищо подобно не прави централната банка. И кой ще е шеф на централната банка абсолютно никакво значение няма.