Стойнев се обяви за преразглеждане на евроцелите за въглеродните емисии
Стойнев се обяви за преразглеждане на евроцелите за въглеродните емисии / снимка: БГНЕС
Стойнев се обяви за преразглеждане на евроцелите за въглеродните емисии
70371
Стойнев се обяви за преразглеждане на евроцелите за въглеродните емисии
  • Стойнев се обяви за преразглеждане на евроцелите за въглеродните емисии

Да се преразгледат европейските цели за по-малко въглеродни емисии. За това призова енергийният министър Драгомир Стойнев на среща с френския бизнес. Стойнев обясни, че няма смисъл да се поставят огромни ограничения към фирмите, работещи в Европа, след като няма никакви ограничения в САЩ и Китай.

Стойнев призова за реиндустриализация на европейската икономика, което по думите му "не означава строителство на нови заводи и да пушат комини", а да се насърчи бизнесът да работи повече в промишлеността, тъй като едно работно място в промишлеността дава още три в допълнителните дейности около себе си.

Целта ни за намаляване на въглеродните през 2030 година е 40 на сто. "Сами разбирате, че това е пречка, която ние си налагаме в Европа", каза Стойнев.

Според него предприемачите, за които това са допълнителни разходи, ще преместят производството си извън Стария континент. "Ще отиде в държава, която граничи в Европа, ще замърсява колкото си иска, даже ще замърсява повече отколкото в Европа", допълни той. По думите му ефектът ще е загуба на работни места в Европа и по-голямо замърсяване. Затова Стойнев попита какъв е смисълът да се налагат такива ограничения.

Стойнев отбеляза, че страната ни вече е изпълнила целите си от 16% енергия от възобновяеми източници, въпреки че тя е заложена за 2020 г.

Министърът бе категоричен, че за 2013 г. страната ни ще има един процент икономически растеж, а за настоящата година целта е растежът да е до две на сто.