Станишев: Правителството на ГЕРБ води енергийния сектор към срив
Станишев: Правителството на ГЕРБ води енергийния сектор към срив / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Станишев: Правителството на ГЕРБ води енергийния сектор към срив
62229
Станишев: Правителството на ГЕРБ води енергийния сектор към срив
  • Станишев: Правителството на ГЕРБ води енергийния сектор към срив

Правителството на ГЕРБ и лично министър-председателят съзнателно и последователно водят държавния енергиен сектор към срив. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти след днешното заседание на изпълнителното бюро на партията. По думите му АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица-Изток 2" са умишлено водени към фалит, като бе категоричен, че причината за скъпия ток, който плащат българските потребители, е, че НЕК изкупува само скъпата електроенергия. Станишев смята, че така българската енергетика не е конкурентна на тази на съседите ни и изнасяме четири пъти по-малко ток от реалните възможности.

По думите на Сергей Станишев Електроенергийният системен оператор може да увеличи дела на държавната ТЕЦ „Марица Изток" 2 за сметка на скъпата енергия, която се продава за около 700 лева за мегаватчас.

„ЕСО има правото да ограничи скъпата и да заложи по-ефективно използване на Марица-изток 2". Със своите действия ЕСО нарушава и Закона за енергетиката. Всички производители на електроенергия продават на НЕК, която на практика е докарана до фалит. В опита да покажат, че след тях всичко ще потъне в хаос, ГЕРБ действително водят държавата в абсолютно неизвестна посока", каза Станишев.

От БСП ще настояват парламентът да приеме решение за мораториум за всички разпоредителни сделки на това управление и на служебния кабинет, заяви още Станишев.

„Това се отнася и за намеренията за приватизация на "Товарни превози" на БДЖ, за всякакви концесионни сделки. Мога да ви дам пример, че на последното заседание, ей така, тихомълком беше дадена на концесия следващата част от Пристанище Бургас", каза соцлидерът.

От БСП казаха още, че предизборните листи на партията ще са готови в края на март.