Срив за европейските и американските пазари
Срив за европейските и американските пазари / снимка: БГНЕС

Новината, че Lehman Brothers е обявила банкрут, доведе до сериозен спад на капиталовите пазари в Европа. След неуспешно търсене на стратегически купувач инвестиционната банка внесе документи за банкрут според Глава 11, съобщи Bloomnerg. Мярката се налага, след като и американското правителство отказа да осигури допълнителни средства, за да спаси компанията. Това е най-големият банкрут в историята на американския бизнес. След новината акциите й на борсата във Франкфурт поевтиняха с 84%.

Европейските индекси започнаха деня с понижение до над 3%. Малко преди затварянето на пазара спадът е с над 4 на сто. Лондонският FTSE 100 падна с 4.78% до 5 157 пункта. Във Франция CAC 40 понижава стойността си с 4.70% до 4 128 пункта. Германският DAX пада с 3.79 на сто до 5 998 пункта.

Wall Street също отвори със спад. Индексът Dow Jones пада с 2.56% до 11 129 пункта. Standard & Poor's 500 също е надолу с над 2% до 1 223 пункта. Понижението при Nasdaq е по-малко – с 1.82% до 2 220 пункта.

За спада на индексите допринесе понижение в цената на акциите на Lehman Brothers, които поевтиняха с 92%, AIG падна с 42%, а Bank of America загуби 12 на сто от стойността си.

Борсата в Токио е затворена, тъй като в Япония е неработен ден по случай празника за Почитане на възрастните хора.

Спад записа и цената на петрола. Котировките на черното злато се понижиха с цели 7 долара. Инвеститорите се преориентираха към по-безопасни "убежища” заради финансовото сътресение в САЩ и след първоначалната информация, че ураганът Айк е пощадил ключовата енергийна инфраструктура на САЩ, съобщи Reuters. Другата причина за падението на петрола бяха страховете за влошаване на световната икономика и глобална рецесия.

Към 16:20 часа българско време американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтиня до $ 96.20 за барел, като през деня цената падна до $ 94.18 за барел - най-ниското равнище от седем месеца.

В Лондон октомврийските фючърси със сорта „брент” понижиха цената си до $ 90.76 за барел.

Златото повиши цената си. Към момента една тройунция се разменя за $ 776.40 или с 1,56% по-скъпо от петък.

На валутните пазари еврото се търгува за 1.4175 долара за едно евро. В началото на европейската сесия единната валута поскъпва до 1.4313 долара.

С оглед на негативните новини се появиха спекулации, че Фед ще предприеме понижение на лихвените нива още тази седмица, а ЕЦБ ще последва хода на американската централна банка, което пък доведе до поскъпване на долара.

За утре Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс от 1.4151 долара за едно евро. Фиксингът на БНБ е 1.382110 лева за един долар.

www.DarikFinance.bg