Споразумяха се принципно за газа за топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен
Споразумяха се принципно за газа за топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен / netinfo

Има постигнато споразумение между топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца и „Булгаргаз". Това съобщи за Дарик председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Документът ще бъде подписан в понеделник, като от газовия доставчик са уверили, че няма да спират подаването на синьо гориво към трите града. Ето какво още каза Терзийски:

Има постигнато принципно споразумение, то ще бъде оформено в съответните документи, работи се. Ако не смогнем до края на деня, най-вероятно ще бъде в понеделник. Но принципно споразумение има и за момента няма да има никакви действия по отношение спиране на доставките на природен газ.

Дали може да говорим конкретно за самото споразумение. То включва това предоложение, което трите дружество отправиха – да покрият дълговоте с приходите от ток.

Да. Естествено, че този паричен поток не може да покрие абсолютно всичко, защото приходите от електроенергия са една част от приходите на топлофикационните дружества, но постигнахме принципно съгласие, че е достатъчна гаранция, за да има нормално подаване на природен газ и дружествата да изпълняват своите лицензионни задължения.

Засега хората в Плевен, Враца и Бургас ще имат парно и топла вода?

Точно така. Ако всички по веригата се държим достатъчно разумно и ползвайки някакво услуга или стока я заплащаме, няма да има проблем.