Списъкът с речните корита за спешно почистване готов утре
Списъкът с речните корита за спешно почистване готов утре / netinfo
Утре ще е готов списъкът с неотложните за почистване речни корита и укрепване на бреговете, съобщи в Министерски съвет вицепремиерът Емел Етем.

Министърът на държавната политика при бедствия аварии уточни, че списъкът е дълъг и не е възможно почистването да приключи до края на годината, защото това не е правено през последните 20 години. По повод вчерашния протест на горски служители земеделският министър Нихат Кабил заяви, че не възможно заплатите им да се увличат със 100 %, а само с 10 %, както е предвидено за всички в бюджетната сфера.

Кабил посочи, че парадоксално най-ниски доходи имат охранителите в горите, които имат и най-големите отговорности. Всяка година имаме свръхприходи от 20 до 40 милиона лева, но те не могат да се разпределят за заплати, обясни той. Според него, ако само се отдели Агенция по горите без да се промени механизма на работа, проблемите в горския сектор ще си останат. Все още няма яснота кога съветът на управляващата коалиция ще одобри създаването на новото горско ведомство.