Слънчеви сензори ще следят напрежението на мостовете
Слънчеви сензори ще следят напрежението на мостовете / netinfo

Предприемачът Стив Армс и неговата компания MicroStrain Ltd. („Майкро стрейн”) експериментират с безжична сензорна технология, която би могла да играе по-голяма роля при оценката на състоянието на мостове, след като мост в Минеаполис се разруши преди две седмици и отне живота на най-малко девет души, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новата безжична сензорна система, захранвана от слънчевите лъчи, може да предоставя информация за напрежение, сеизмична активност и вибрации по мостовете, като се изключва необходимостта ръчно да се сменят батериите, след като веднъж сензорите са инсталирани на труднодостъпни места.

Такива сензори вече са поставени на моста Коринт канал в Гърция и Интерстейт 95 в Ню Лондон, Кънектикът. Те събират енергия от слънцето чрез фотоелектрически панели, които са свързани към презареждащи се батерии и захранват миркоелектрически модули, които записват информация от водонепропускливи оградени места. Информацията се предава чрез безжична връзка.

Централата на компанията MicroStrain се намира в бизнес парка в Бърлингтън. Тя е основана през 1986 г. и за нея работят 30 служители. Продажбите й за миналата година достигнаха 5 млн. д. (3,7 млн. евро). Компанията изнася почти половината от продукцията си, а значителна част от нея се използва за автомобилни системи. Сред клиентите й са General Motors Corp. (Дженерал мотърс корп.), Ford Motor Co. (Форд мотър), Caterpillar Inc. (Катърпилър) и ВМС на САЩ.