Словакия и Унгария получават руски газ, ЕС ще е доволен след 3-4 дни доставки
Словакия и Унгария получават руски газ, ЕС ще е доволен след 3-4 дни доставки / снимка: БГНЕС

Газовите доставки за Словакия през територията на Украйна бяха подновени, съобщи словашкият министър на икономиката Любомир Яхнатек, цитиран от Ройтерс. Той потвърди съобщение на украинската газова компания Нафтогаз, че руските газови доставки са достигнали до Словакия. Газът от Русия през Украйна стигна и до Унгария в 13,20 ч местно време.

Руският газ, преминаващ през територията на Украйна, ще достигне европейските потребители най-късно до 36 часа след подновяването на доставките, съобщи украинската държавна компания Нафтогаз, цитирана от АФП.

„Ние ще направим всичко възможно газът да потече към Европа възможно най-скоро“, съобщи говорителят на Нафтогаз Валентин Землянски. „Максималният срок е 36 часа и ние ще опитаме да го съкратим“, допълни той. Говорителят потвърди, че руският газ е достигнал до всички входни пунктове в Украйна, след като двете страни постигнаха споразумение в понеделник да възобновят газовите доставки.

Междувременно чешкото председателство на ЕС съобщи, че ще бъде напълно удовлетворено от обявеното възобновяване на доставките на руски газ за Европа едва след „три-четири дни на редовни доставки“. „Бих искал да бъда обтимист“, заяви чешкият министър на енергетиката Мартин Риман, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

„Ще бъдем напълно удовлетворени след три-четири дни на доставки за Европа“, каза още той пред журналисти в Европейския парламент.