Щети за 500 млн. евро нанесе ураганът Дийн в Мартиника и Гваделупа
Щети за 500 млн. евро нанесе ураганът Дийн в Мартиника и Гваделупа / снимка: BGNES

Ураганът Дийн причини щети за около 500 млн. евро на островите Мартиника и Гваделупа при преминаването си през тях по-рано този месец, заявиха вчера от френското правителство.

Министърът на френските отвъдморски територии Кристиан Естроси каза, че застрахователите вероятно ще платят 185 млн. евро за покриване на щетите, останалата сума ще бъде осигурена от компании, местни общини, Европейския съюз и Франция.

„Държавата ще осигури – това е ангажимент, поет от президента – нищо да не липсва на Мартиника и Гваделупа“, обяви Естроси след среща със законодатели от островите, предаде БГНЕС, като се позова на Ройтерс.

Мощният ураган удари тежко Мартиника и съседния остров Гваделупа през този месец с ветрове от 160 километра в час и проливни дъждове, които предизвикаха свлачища. Той изтръгна покривите на къщите и прекъсна електроснабдяването. "Дийн" унищожи цялата бананова реколта на Мартиника и 80% от плантациите в Гваделупа, заяви тогава председателят на профсъюза на производителите на банани на острова. Естроси посочи, че правителството ще осигури разрешаването на проблемите, причинени от урагана, в рамките на следващите 3 месеца.