Ще скочи ли осигурителният стаж за пенсия с три години?
Ще скочи ли осигурителният стаж за пенсия с три години? / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Осигурителният стаж за пенсия да скочи с три години. Това е една от идеите обсъдена на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което бяха дискутирани промените в кодекса за социално осигуряване. И работодатели, и синдикати не са доволни от предложените промени.

Спорните идеи са няколко - една от тях е свързана именно с новите условия за пенсиониране. Работодателите одобряват увеличаването на осигурителния стаж, при условие че това става плавно, а не изведнъж. Синдикатите пък настояват вместо стажа да се увеличат осигуровките.

Спори се и по въпроса на каква база да се изплащат паричните обезщетения за безработица, бременност и раждане. Правителството предлага всички обезщетения да се изчисляват на база 12 месеца назад. Сега тези срокове са различни - 6, 9 и 12 месеца. Предложението се одобрява от работодателите. А синдикатите го определят като пресилено.

Дебатите по промените в кодекса за социално осигуряване продължават и във вторник. Възможно е обаче синдикатите да ги бойкотират и да не се явят на планираното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.