Ще се борим за 14 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 година
Ще се борим за 14 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 година / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ще се борим за 14 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 година
45831
Ще се борим за 14 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 година
  • Ще се борим за 14 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 година

15 милиарда евро от фондовете на ЕС за настоящия програмен период не са усвоени към този момент. Но средствата по време на криза се усвояват много по-трудно, заяви еврокомисарят по регионални развитие Йоханес Хан по време на срещата си с премиера Бойко Борисов. Еврокомисарят коментира и смяната на администрацията при всяко ново управление. Хан подчерта, че нуждата от по-стабилна административна система. След критиката Борисов заяви, че България ще се бори да получи 14 милиарда евро през следващия програмен период на ЕС от 2014 до 2020 година. Той обясни обаче, че „засега ни дават около 8 млрд. евро".

Еврокомисарят Йоханес Хан подчерта нуждата от по-стабилна административна система. Той даде и пример с това, че ако няма добър регистър на земеделската земя, е много трудно да се намерят инвеститори.

„Тази и следващата година ще има общоевропейски дебати за следващия програмен период. Трябва да поставим акцент върху бързото усвояване на парите, за да може през следващата година да убедим държавите-членки да осигурят отново финансиране на тези фондове. Засега индикациите са за приблизително същите суми в бюджета, както и в настоящия програмен период. Заедно трябва да докажем, че можем да усвоим тези средства. Убеден съм, че ще успеете да усвоите парите във водния сектор", каза Йоханес Хан.

Борисов посочи, че се надява с много преговори и усилия правителството да успее да договори повече пари през следващия програмен период. „Те виждат, че ние строим много по-евтино, отколкото в Европа и се надявам това също да бъде отчетено и толерирано в следващия програмен период. Ние ще се борим за около 14 млрд., те ни дават засега около 8 млрд. евро, но се надявам с много преговори и убеждения, с много усилия на всички нас, да постигнем по-големи пари", каза премиерът.

През следващата година ние задължително трябва да минем над 50 на сто усвояване на евросредства, каза още Борисов.