Ще работим заедно с Турция и Катар по изграждането на пътя Свиленград-Русе
Ще работим заедно с Турция и Катар по изграждането на пътя Свиленград-Русе / снимки: Министерски съвет
Ще работим заедно с Турция и Катар по изграждането на пътя Свиленград-Русе
53567
Ще работим заедно с Турция и Катар по изграждането на пътя Свиленград-Русе
  • Ще работим заедно с Турция и Катар по изграждането на пътя Свиленград-Русе

България засега няма да може да получава катарски газ през газопреносната мрежа на Турция. Това стана ясно след тристранната среща на министър-председателя Бойко Борисов с турския му колега Реджеп Таип Ердоган и премиера на шейх Хамад бин Джасим ал Тани Катар в резиденция „Евксиноград" край Варна. Българският премиер определи интерконекторните връзки като „далеч от реалността".

Същевременно тримата премиери се споразумяха за пътя Свиленград-Русе и изразиха готовност за създаването на проектна компания, която да задвижи проекта.
Както се очакваше сред основните теми за разговор между тримата премиери бе разнообразяване на източниците за доставка на газ и бъдещото изграждане на газова връзка между България и Турция. До споразумение обаче не се стигна. „Интерконекторните връзки са далеч от реалността по простата причина, че това, което Турция може да даде като дивесификация на газ, е при критични ситуации само за България, а пък съответно Катар продава газ в райони, където си има свои пазари и този район не е един от тях", каза премиерът.

Ще работим заедно с Турция и Катар по изграждането на пътя СвиленградРусе
netinfo

По време на срещата, която продължи повече от час България и Турция са успели да се разберат за пътя Свиленград-Русе. Следващия четвъртък трите страни ще обсъдят в София строителните процедури, трасето и рентабилността на проекта. Те ще дискутират дали да бъде скоростен път или магистрала. В зависимост от тяхното решение има готовност и от катарската, и от турската страна да се направи проектна компания, която да бъде или във вид на консорциум, или както финансистите на дадат съвет, който да започне проектирането и изграждането на този път, каза Борисов.

На срещата Борисов, Ердоган и Джасим ал-Тани са обсъдили още развитието на селското стопанство, положението в Сирия, добрите отношения на страните с Русия.