Ще подпишат меморандума между Булгаргаз и Газпром- експорт
Ще подпишат меморандума между Булгаргаз и Газпром- експорт / netinfo

В Mинистерския съвет ще бъде подписан меморандума между „Булгаргаз” и „Газпром-експорт” – дъщерно дружество на „Газпром”.

С предоговарянето на съществуващото споразумение, което беше подписано със срок до 2010 година, гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 година се увеличават от 1,2 милиарда на 4,7 милиарда лева. Това е един от основните моменти в новите договорни отношения между „Булгаргаз” и „Газпром”, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Ако се оправдаят неоптимистичните прогнози за транзит до 2030 година, приходите на България могат да достигнат общо 7,8 млрд. лева, съобщават от министерството на икономиката. България постигна плавен преход към пазарни цени на природния газ в Европейския съюз. По този начин се избягва опасността от шоково увеличение и криза в индустриите, зависими от природен газ. Периодът на прехода е от април 2007 до края на до края на 2012 година, се уточнява в съобщението.

Възникващите от изменението на договора разходи на „Булгаргаз” са 0,77 млрд. лева до края на 2012 година. При продължаване на действащите договори без изменения, загубите от намаления транзит през 2011 г. биха били между 3,5 и 6,5 млрд. лева. Транзитната тарифа, по която „Газпром-експорт” ще плаща на „Булгаргаз”, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в Европейския съюз. Подобна клауза е прецедент в историята на „Газпром”.

Положителният финансов резултат за „Булгаргаз” от тази индексация е над 900 млн. лева. Според министерството България гарантира доставката и транзита на природен газ до края на 2030 година и това осигурява предвидимост на икономическата среда и конкурентноспособността на икономиката ни.