Шeфът на КРС прогнозира по-евтини разговори по мобилния телефон
Шeфът на КРС прогнозира по-евтини разговори по мобилния телефон / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шeфът на КРС вещае по-евтини разговори по мобилния телефон
45653
Шeфът на КРС вещае по-евтини разговори по мобилния телефон
  • Шeфът на КРС вещае по-евтини разговори по мобилния телефон

Между 25 и 40 процента може да поевтинеят мобилните разговори, прогнозира за Дарик председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Той обясни, че намалението на цените би трябвало да дойде от поевтиняването на т. нар. цени на едро - т. е. между самите мобилни оператори, което от своя страна ще става поетапно.

Комисията за регулиране на съобщенията има право да слага таван на цените на едро между мобилните оператори, но не и на стойността на услугите за крайните клиенти, обясни Веселин Божков. По думите му от последния пазарен анализ, направен от комисията, се е стигнало до заключението, че цените на едро могат да поевтинеят поетапно.

„Тъй като предлагаме намаляване на цените на едро от 13 стотинки да стане на първа стъпка 6,5 стотинки, втората стъпка - 5,5 стотинки и третата стъпка - 4,6 стотинки, то тогава това са цени, които са под средноевропейските цени за терминиране", каза Божков, като уточни, че стъпките са през шест месеца. „В нормалните пазарни икономики и от изследванията, които правят групата на независимите регулатори на членките на ЕС, нормалната реакция на цените на дребно по отношение на цените на едро е намаляване на цените с 25 до 40 процента", допълни Божков.

Все повече хора прибягват до възможността за преносимост на номера си - т.е. да запазят същия номер, но да преминат към услугите на друг оператор. „И по този начин, както казвам, да преодолеем феодалната зависимост на българските абонати от операторите", коментира шефът на КРС.

В момента проникването на мобилните телефони е 138 на сто, което означава, че много хора имат повече от един GSM.